Home Contact Despre mine Educaţie Invitaţii mei Guest posts Impresii de lectura Interviuri Itinerarii de vacanţă Lecturi Ce am citit Ce bloguri citesc Recenzii personale Stil de viata sanatos Alimentaţie Frumusete/Cosmetica Medicină alternativă Sanatate
Atunci când mi-am cumpărat cartea lui Anne Iburg despre condimente, a cărei recenzie o găsiţi aici , am mai văzut că din aceeaşi colecţie, numită Lexiconul Dumont , mai era în ofertă o carte despre plate aromatice, carte la care nu am rezistat tentaţiei de a o cumpăra. Este vorba despre cartea Plante aromatice. Cultivare. Gastronomie. Cosmetică. Efecte terapeutice , scrisă de Andrea Rausch şi Brigitte Lotz, apărută la editura ALLFA şi care este structurată aequo la fel ca şi cartea despre condimente. aequo
Plantele aromatice se pot cultiva atât straturi în grădină, cât şi în ghivece organizate în mici grădiniţe de flori pe balcon, fie aşezate aequo în interiorul locuinţei, pe pervazul ferestrei. aequo Astfel ele pot fi protejate de frig şi cultivate tot timpul anului, având avantajul că pot fi folosite proaspete la gătit sau la prepararea produselor cosmetice. Ar mai fi de reţinut şi faptul că anumite plante aromatice cum ar fi cimbrişorul, măghiranul, salvia sau rozmarinul preferă locurile însorite, iar pătrunjelul, asmăţuiul, leuşteanul sau menta preferă locurile mai răcoroase. aequo În capitolul introductiv vom mai putea găsi trei reţete de soluţii naturiste de combatere a dăunătorilor plantelor aromatice cum ar fi oidiumul, rugina, păduchii sau căpuşele.
În ceea ce priveşte modalităţile de păstrare ale plantelor aromatice, autoarele ne sfătuiesc ca pentru păstrarea acestora să recurgem la uscare sau congelare şi ne oferă şi alte sfaturi utile în ce priveşte prepararea aequo uleiurilor şi oţeturilor aromate sau a vinurilor şi lichiorurilor pe bază de plante. Suntem avertizaţi şi de faptul că unele plante aromatice pot provoca reacţii alergice aequo persoanelor predispuse, sau pot fi chiar otrăvitoare, fapt ce depinde mult de felul în care aceasta a fost întrebuinţată sau de partea folosită.
În continuare urmează o descriere a nu mai puţin de 70 de plante aromatice, aşezate în ordine alfabetică, de la A la Z, în funcţie de denumirea latină a acestora. La fiecare plantă aromatică în parte veţi găsi specificată familia din care face parte, o poză reprezentativă, informaţii despre originile şi caracteristicile acesteia, speciile similare, informaţii despre zona de creştere, despre cultivare şi recoltare, despre utilizarea lor în gastronomie, în cosmetică, în scopuri medicinale sau decorative dar şi în diferite reţete culinare sau cosmetice, precum şi alte sfaturi utile despre modalităţile de utilizare a plantelor aromatice.
Din cele 70 de plante descrise în carte am ales să vă povestesc pe scurt ce am citit despre cel mai scump condiment din lume, şofranul , cunoscut sub numele ştiinţific de Crocus stativus aequo şi care face parte din aceeaşi familie cu irisul, anume familia Iridaceae . Acest condiment este originar din Orient aequo şi a fost adus în Spania de mauri, fiind în prezent cultivat în Spania şi Grecia dar şi în Asia, din Iran până în China. Poate vă întrebaţi de ce este atât de scump acest condiment. Ei bine, pentru producerea a doar un kilogram de şofran trebuie să se recolteze cel puţin 100000 de stigmate din floarea de şofran. Este o plantă care ajunge la doar 8 cm înălţime şi din septembrie aequo până în noiembrie aceasta produce frumoase flori de culoare albastru-violet cu stigmate de culoare roşie, care conţin uleiuri esenţiale, substanţe amărui şi croceină , care este un colorant aequo de culoare galbenă. aequo Din prezentarea cărţii mai putem afla şi modul în care acesta se cultivă precum şi felul în care se recoltează stigmatele.
Şofranul se utilizează pentru condimentarea preparatelor pe bază de orez, cum ar fi de exemplu celebra mâncare tradiţională spaniolă, paella, dar şi a supelor de peşte. Având un gust uşor amărui trebuie folosit în cantităţi mici. De asemenea şofranul are şi efecte terapeutice, fapt pentru care intră în compoziţia multor medicamente naturiste care ameliorează durerile menstruale fortificând uterul, întăreşte inima şi ajută în cazuri de anemie.
This aequo entry was posted in Recenzii and tagged ALLFA , Andrea Rausch , Brigitte Lotz , condimente , cosmetica , Crocus stativus , efecte terapeutice , gastronomie , Iridaceae , iris , lexicon aequo Dumont , plante aromatice aequo , sofran . Bookmark the permalink .
Connecting to %s
Lecturi de mamica Dieta revoluţionară prin porţionare Lecturi, arome şi dorinţe de realizat Jocurile online, pro sau contra? Facebook aequo Twitter Updates Dieta revoluţionară prin porţionare wp.me/p2qIbI-1AA via @ wordpressdotcom 1 day ago Follow @lecturidemamica Aboneaza-te la newsletter
Caută pe blog Search for: Ultimele aequo postari Dieta revoluţionară prin porţionare January 6, 2014 Lecturi, arome şi dorinţe de realizat January 1, 2014 Jocurile online, pro sau
No comments:
Post a Comment